Totul despre pomii columnari

You are currently viewing Totul despre pomii columnari

Plantație cu randament crescut, cultivare eficientă, costuri reduse și nu în ultimul rând, efect estetic sporit. Sună promițător?  Este vorba de pomii fructiferi columnari, hibrizi a căror coroană crește exclusiv vertical.

Să ne uităm puțin la istoricul acestui tip de pom fructifer. Povestea începe în anii ’60, când un cultivator de mere cu numele de Anthony Wijcik din Canada (mai precis din Kelowna) a sesizat o deviație genetică la unul dintre meri. Experimentând cu această anomalie, a ajuns să creeze un nou soi de măr care producea o coroană verticală, care poartă numele de McIntosh Wijcik. În România acest soi a fost introdus și experimentat de către Institutul de Cercetare și Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești-Mărăcineni, Argeș. Între timp, pe piața globală s-a reușit și crearea formelor columnare la păr, cireș, piersic și prun.

După hibridare a urmat selecționarea unor varietăți cu însușiri superioare, precum rezistență la ger sau rapăn, productivitate sporită și fructe gustoase de dimensiuni medii și mari. La pomii columnari este esențială dominanța apicală și distanța mică dintre noduri.

 

Avantajele pomilor columnari

  • sunt ideali pentru spații restrânse
  • au o valoare estetică ridicată
  • pot fi crescuți în ghivece
  • oferă densități mari la cultivare
  • întreținerea lor este ușoară
  • un pom matur poate să producă 5-10 kg de fructe
  • dimensiunile pomului permit culesul ușor a fructelor
  • nu necesită toaletare regulată (merii)
  • intră pe rod imediat după plantare (pot să dea roade chiar în primul an, dar mai sigur în al doilea an după plantare)

 

Plantarea

Pomii columnari sunt special creați pentru a cultivare în spații reduse, așadar le putem planta atât pe teren liber cât și în ghivece. În primul rând trebuie să alegem un loc potrivit, expus la soare și ferit de curenți de aer. Perioada optimă pentru plantare este în februarie, după trecerea gerurilor. La formele columnare se utilizează portaltoi de vigoare mai redusă. Începem plantarea propriu-zisă cu săparea unei gropi de 50 x 40 cm.  Dacă spațiul ne permite, se propune plantarea pe rânduri, cu o distanță de minim 40-60 cm între puieți și 200-250 cm între rânduri. În caz că plantăm în ghiveci, se propune ca acesta să aibă un diametru de 50 cm.

Pregătim pomișorul pentru plantare (fasonare, mocirlire) și o așezăm în groapă. Unele soiuri, precum mărul columnar, nu necesită fasonare. Punctul de altoi trebuie să rămână deasupra solului (pe terenurile cu exces de umiditate în anumite perioade, trebuie plantați chiar cu punctul de altoi la 5 – 10 cm mai sus decât nivelul solului). Se acoperă rădăcinile cu pământ, se scutură ușor planta și se udă din abundență. Când apa s-a infiltrat în sol, se adună pământ în jurul pomului sub formă de mușuroi de 40 – 50 cm înalțime. După plantare putem folosi un tutor pentru a ține drept trunchiul.

Întreținerea

Pentru o dezvoltare echilibrată și fructificare pe măsură au nevoie de îngrășământ cu eliberare treptată, aplicată cel puțin o dată pe an, preferabil primăvara. Pomii în general au nevoie de udare regulată. Trebuie urmărit ca solul să fie ud, dar apa să nu stagneze. Dacă solul este nisipos, se udă mai des. Se recomandă aplicarea unui sistem de irigare prin picurare. La pomii cultivați în containere se pune mai mare accent pe udare, iar după trei ani pomul se transplantează. În sezonul rece ghiveciul trebuie învelit cu o pânză, ca rădăcinile să nu se deterioreze din cauza înghețului.

Tăierea

Primăvara pomilor columnari li se aplică tăieri de întreținere, mai puțin la meri. În caz de nevoie se intervine prin rărirea creșterilor și se elimină părțile deteriorate Atenție, vârful apical se taie numai după ce pomul atinge înălțimea dorită (2,5-3m).

Soiuri de pomi columnari

Măr columnar Tuscan

Caracteristicile fructului: mărime mijlocie-mare (170-180 g), formă sferic-turtită; culoare verde-gălbuie; pulpă alb-galbuie, tare, dulce, foarte zemoasă

Forma coroanei: erectă fără ramificări orizontale

Avantaje: nu necesită polenizator, nu necesită tăieri de formare

Măr columnar Telamon

Caracteristicile fructului: mărime mijlocie-mare (170-180 g), formă sferică, turtită. Culoare roșie, lenticelată; pulbă alb-gălbuie, tare, dulce.

Păr columnar Concorde

Caracteristicile fructului: mărime mare, gust dulce, fructele au culoare gălbuie, formă alungită

Soi autofertil, nu necesită polenizatori.

Cireș columnar Victoria

Caracteristicile fructului: mărime mijlocie-mare, gust dulce, destinat consumului proaspăt. Soi autofertil, mediu rezistent la îngheț.

Prun columnar Imperial

Caracteristicile fructului: mărime mare-foarte mare, gust dulce, fructele au culoare purpurie și pulpa galbenă, fructele au formă alungită, sunt dulci-aromate. Se pot comsuma proaspete sau uscate deopotrivă.

This Post Has 26 Comments

  1. BARBU CRISTINA

    Buna ziua,
    Cand se pot livra pomii si daca sunt laghiveci?
    Multumesc,
    Cristina Barbu

    1. Magdo Janos

      Buna ziua,
      Plantele cultivate in ghiveci se pot planta in orice perioada a anului, iar plantele cu radacina ambalata se pot planta doar in repaus vegetativ.
      Cu stima
      Janos

  2. serban

    Buna ziua,
    Am cumparat de la dumneavoastra trei meri, un par si un cires, toti columnari.
    Va rog sa imi spuneti daca trebuie sa fac taieri in primavara urmatoare, eventual si cum.
    Multumesc

    1. Magdo Janos

      Buna ziua,
      La comumnari se face taieri la toate in afara merilor, care trebuie doar rariti.
      Cu stima,
      Janos

  3. Oana

    Bun ziua. Pomii columnari se adaptează climei din zona Moldovei?

    1. Levente Balint

      Bună ziua.
      Pomii fructiferi comercializați de firma noastră sunt aclimatizați pentru întreg teritoriul României.

  4. Ladariu Gheorghe

    Lasati-ne niste schite pentru taieri la columnari: anul1 anul 2… si cum se formeaza coroana(la meri, peri etc).Cresc foarte multe ramuri.

    1. Magdo Janos

      Comparativ cu alte tipuri de pomi, columnarii, mai ales marul, nu se fasoneaza. Trebuie doar formata o coroana aerisita.

  5. Carolynn

    Can your trees be shipped to Canada?

    1. Magdo Janos

      No, they can not be shiped.
      Sorry.

  6. Nica Doru

    Cât de mari sunt pomii la livrare și după cât timp întra pe rod?

    1. Levente Balint

      Dimensiunea pomilor fructiferi variază între 100 și 160 cm, și intră pe rod aproximativ în al doilea an de la plantare.

  7. Dinu

    Buna ziua!
    Vreau sa plantez acest tip de pom frunctifer pe un teren unde, la o adancime de cca 1,4 metri se afla niste tevi de canalizare.
    Intrebarea mea este: Cam cat de adanca este radacina unui astfel de pom astfel incat sa nu distruga tevile din pamant?
    Multumesc.

    1. rodeelvira

      Bună ziua,
      Puteți planta, nu cred să afecteze țevile. Dar în asfel de cazuri ar fi ideal sa protejam țevile cu o pânză numit GEOTEXTIL prin care rădăcina nu pătrunde.

  8. Anna

    Buna ziua! Am un măr verde, de vreo 5 ani,dar ff putin fruct face. Vreo 5 bucati, dar sunt tare gustosi. Oare de ce are asa putin fruct?

    1. rodeelvira

      Bună ziua,
      Ar fi bine să cunoaștem soiul mărului. Ar fi cazul ca nu are polenizator in apropiere. Sunt anumite soiuri de meri care necesită polenizare încrucișată, care înseamnă ca albina să transmită un polen de la un alt soi de măr. Pentru a vă ajuta furnizati informatii despre soi.
      Ar mai fi cazul că n-a fost toaletat corespunzător.

  9. Paul

    Bună ziua !
    Pentru plantarea perilor columnari în ghiveci , ce fel de pământ este recomandat să folosesc? Substrat pentru plante cumpărat sau pământ normal din grădină?

    1. rodeelvira

      Puteti folosi turba 60% cu compost de gradina 25% si balegar invechit 10% nisip 5% ingrasamant NPK.

  10. Laur

    Buna ziua, am inteles ca pt columnari ar fi bine ghivece de 50 cm. ce tip de pamant se preteaza din comert, neavand varianta din gradina, multumesc!

    1. rodeelvira

      Puteti folosi turba 60% cu compost de gradina 25% si balegar invechit 10% nisip 5% ingrasamant NPK.

  11. Rodica Răpeanu

    Bună ziua! Am acasă unar, un par, un cireș și un piersic, care au atins înălțimea de doi metri jumătate, dorința mea este de a nu crește mai mult, le pot tăia vârful și dacă da, când?! In altă ordine de idei pe fiecare tulpina am ramuri de jumătate de metru ce fac cu ele, și acestea tind sa inramureasca columna, trebuiesc curățate, tăiate sau lăsate, spun asta că schimbă aspectul coloanei! Vă mulțumesc!

    1. Magdo Janos

      Buna ziua!

      1.
      Inaltimea plantei este influentat de mai multe lucruri cum urmeaza:
      Soiul ales
      Portaltoiul
      Forma coroanei
      Primele doua nu mai puteti influenta , ramane a treia. Printr-o coroana mai deschisa, elegera ramurilor cu statura mai aproape de orizontal putei reduce inaltimea coroanei. In cazul acesta trebuie eliminat treptat ramurile verticale sau cu pozitie prea abrupta.
      2.In caz normal lăstarii de jost trebuie eliminate.

  12. OBLU PETRIȘOR

    Buna ziua! Am și eu o problemă.
    Am un măr columnar de 3 ani și nu a rodit până acum . S-au dezvoltat foarte frumos ,dar nu a rodit.
    Ce e de făcut?
    Mulțumesc, o zi bună vă doresc!

    1. Magdo Janos

      Buna ziua,
      Incercati urmatoarele:
      1. Evitati toaletarea plantei.
      2. Reduceti fertilizarea lor, mai ales pe baza de Azot.
      3. Daca nu ati fertilizat deloc folosit fertilizat echilibrat NPK. sau preponderent K (Kaliu)
      4. Daca este o zona umrita trebuie transplantat
      5. Mai asteptati 1-2 ani.

  13. stefan negrescu

    buna ziua, marul meu columnar, Telamon de la Yurta , plantat acum 6 ani nu infloreste. Are crestere robusta- cca3m, are cateva ramificatii, din care4 de cca80cm, in 2 etaje.asa cum este indicat nu am facut taieri.- sanatos in toata aceasta perioada. Ce pot face inca de acum din toamna ? as fi dorit mai multi columnari, dar sunt dezamagit.

    1. Magdo Janos

      Buna ziua,
      Incercati urmatoarele:
      1. Reduceti fertilizarea lor, mai ales pe baza de Azot.
      2. Daca nu ati fertilizat deloc folosit fertilizat echilibrat NPK. sau preponderent K (Kaliu)
      3. Daca este o zona umbrita trebuie transplantat

Lasă un răspuns