Viță românească Centenar de Pietroasa
Plată la ridicare personală: numai cu cardul
19.68 lei
Stoc epuizat
Descriere
Centenar de Pietroasa este un soi de viță-de-vie pentru struguri de masă, alb, apiren (fără sâmburi), creat la Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa–Istrița prin încrucișarea soiurilor Tămâioasă românească și Perlette. A fost omologat în anul 1991 și este destinat consumului în stare proaspătă și industrializării. Se remarcă prin coacere timpurie, acumulări mari de zaharuri și o productivitate bună, în jur de 10,5 t/ha în condițiile de la Pietroasa.
Clasificare
Centenar de Pietroasa este un soi de masă, alb, fără sâmburi, cu epocă de maturare timpurie (grupa II–III). Strugurii săi sunt destinați consumului proaspăt, dar și procesării industriale.
Caracteristici
- Caracteristicile tufei
Butucii prezintă vigoare bună și o fertilitate constantă. Lăstarii cresc susținut și asigură o suprafață foliară suficientă pentru maturarea timpurie a strugurilor. Rezistența la boli este moderată, necesitând tratamente fitosanitare obișnuite pentru mană și făinare. - Caracteristicile fructelor
Strugurii sunt de culoare alb-gălbuie, apireni (fără sâmburi), de mărime medie spre mare, cu pielița subțire și pulpa suculentă. Boabele acumulează frecvent peste 210 g/l zaharuri, având gust plăcut, dulce și echilibrat.
Adaptabilitate
Soiul este bine adaptat zonelor viticole cu veri calde și însorite, unde se evidențiază prin maturarea timpurie. Se recomandă cultivarea pe soluri bine drenate, cu expunere sudică, pentru a valorifica potențialul ridicat de acumulare a zaharurilor.
Întreținere
Se aplică tehnologia specifică soiurilor apirene de masă: încărcătură moderată pe butuc, tăieri medii, lucrări în verde pentru aerisirea ciorchinilor și expunere optimă la soare. Este importantă monitorizarea atentă pentru bolile criptogamice, mai ales în anii cu umiditate ridicată.
Recoltare
Maturarea are loc timpuriu, în epoca II–III (de obicei august, în funcție de condițiile climatice). Strugurii se recoltează manual, când ating nivelul optim de zaharuri și consistență.
Utilizări
Centenar de Pietroasa este destinat în principal consumului proaspăt, fiind un soi apreciat pe piața strugurilor apireni. Datorită conținutului ridicat de zaharuri, este potrivit și pentru industrializare, în special pentru sucuri, stafide și alte produse procesate.
Informații suplimentare
Greutate | 0.5 kg |
---|---|
Colectii | Vita de vie – de masa alba |
Perioada de plantare | Repaus vegetativ (primăvara și toamna) |
Distanta de plantare | 100-200 cm |
Perioada de inflorire | Mai, Iunie |
Inaltime la maturitate | 200-300 cm |
Conditii de lumina | Soare |
Perioada de recoltare | August |
Marimea fructului | M, L |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.