Alegerea locului ideal pentru plantarea trandafirilor

You are currently viewing Alegerea locului ideal pentru plantarea trandafirilor

Trandafirul nu este o plantă pretențioasă, se prinde repede, bucurându-ne astfel privirile și sufletele. Cu toate acestea și ei au preferințele lor și cu cât încercăm să le satisfacem, cu atât mai mult trandafirii vor fi mai aspectuoși.

Iată câteva aspecte de care trebuie să ținem cont pentru alegerea locului ideal de plantare:

1.Compoziția solului: Deoarece rădăcina trandafirilor pătrunde la o adâncime de 1 m, solul trebuie profund îmbogățit cu nutrienți și fertilizanți. Gelul mineral multinutritiv pentru trandafiri asigură creșterea sănătoasă și buna dezvoltare a tuturor soiurilor de trandafiri.

pH-ul solului necesită o atenție sporită, deoarece determină accesarea nutrienților din sol. Din fericire, trandafirii preferă un pH al solului în intervalul neutru. O măsură între 5,5 – 7,0 ar fi ideală.

2.Spațiul și distanța de plantare:

La alegerea locului de plantare trebuie să ținem cont și de mărimea finală a trandafirilor. În cazul în care avem un spațiu mai mare, putem să alegem soiuri care formează tufe, ajungând și la mai mulți metri. Atunci când avem la dispoziție un spațiu mai mic sau dorim să acoperim un perete sau un gard, se recomandă alegerea trandafirilor cățărători. Prin florile și frunzișul mari, ei dau un contur nobil pergolelor sau boltelor.

Un aspect important la plantarea trandafirilor este distanța optimă între două plante. Astfel în funcție de categoria trandafirilor se stabilește și distanța de plantare.

  • Trandafiri Mini (distanță de 20-25 cm între plante) sau trandafiri acoperitori de sol (distanță de 30-100 cm între plante)  cu înălțime de  40 cm la maturitate

(Soiuri: Alpengluhen, Mirato, Sonnenschirm, Nozomi, Fairy, Fairy dance)

  • Trandafiri teahibrizi sau trandafiri cu flori mari (distanță de 30-40 cm între plante) cu înălțime de 80 cm la maturitate

(Soiuri: Casanova, Virgo, Sissi, Double parfume, Golden perfume, Dame de cour, Mr.Lincoln )

  • Trandafiri Polyantha și trandafiri Floribunda (distanță de 30-40 cm între plante) cu înălțime de 80 cm la maturitate

(Soiuri: Rumba, Queen of England, Alinka, China Girl, Best impression)

  • Trandafiri cu port înalt (distanță de 70-100 cm între plante) cu înălțime de 1,3 m la maturitate
  • Trandafiri cațărători (distanță de 150-200 cm între plante) cu înălțime de 3 m la maturitate

(Soiuri :Swan lake, Kormun, Rumba, Golden showers)

3. Amenajarea grădinii: Pentru crearea zonelor de atracție în grădină se pot aranja insule de trandafiri. Plantarea în cercuri concentrice a trandafirilor este mereu o alegere  clasică, estetică. Combinarea soiurilor rămâne pe gustul fiecăruia, însă o variantă preferată este plantarea în centrul insulei unui soi cu port înalt iar împrejur decorarea cu acoperitori de sol.  

Lasă un răspuns