Pentru pasionaţii de grădinărit, o seră este o piesă ce nu poate lipsi din grădină. Fie că este vorba de o seră pentru răsaduri, fie că ne referim la o seră mare pentru culturi bogate, fiecare vine cu avantaje şi condiții specifice pentru optimizarea rezultatelor.
Pentru cei care aleg să-şi amenajeze o seră în grădină, am pregătit în rândurile următoare un scurt îndrumar practic pentru această investiţie benefică.
În primul rând, trebuie să vorbim despre avantajele aduse de o seră.
Cel mai important este posibilitatea de a avea fructe şi legume proaspete pe o perioadă îndelungată, pentru că o seră prelungeşte sezonul de cultivare.
Al doilea beneficiu, economic, este că mediul controlat pe care îl creează sera vine cu o productivitate mai ridicată.
Pentru a crea condiţii optime în seră, aceasta trebuie montată după terminarea perioadei de îngheţ. La serele a căror structură este acoperită cu folie, în timpul iernii trebuie demontată folia, ca să nu se acumuleze zăpada peste ea. Folia serelor nu este concepută pentru a susține greutatea zăpezii depuse în cantitate mai mare.
Izolarea serei este foarte importantă, este nevoie de o seră realizată din materiale de calitate, concepute pentru a asigura un climat optim. Şi ventilarea este un aspect important, sera are nevoie de orificii de aerisire.
O altă necesitate a serelor este lumina. Studiile făcute de-a lungul timpului au demonstrat că serele transparente sunt ideale pentru germinare şi pentru creşterea răsadurilor care vor fi mai apoi plantate în aer liber. O seră opacă este mai favorabilă plantelor care vor ajunge la maturitate înăuntru, pentru că oferă o lumină uniformă şi previne supraîncălzirea. Studiile spun că o seră opacă oferă posibilitatea plantelor de a se dezvolta cu până la 30% mai bine, sporind astfel şansele unei recolte bogate.
Pentru un climat corespunzător este nevoie și de un sistem de irigare, de exemplu un sistem prin picurare, uşor de instalat, modelat pentru a acoperi suprafața întregii sere. Un astfel de sistem asigură irigare constantă, oferind condiţiile optime pentru o cultură bine întreţinută. De asemenea, cantitatea de apă poate fi reglată în funcţie de temperatură, dar și de tipul plantei, de perioada de creştere în care se află şi spaţiul de care dispune.
Tot prin acest sistem de irigare pot fi dozate şi tratamentele şi îngrăşămintele, administrate în funcţie de necesarul plantelor. Pentru fertilizare, trebuie avute în vedere fazele de dezvoltare ale plantei, de la plantare până la înflorire şi rodire. Pentru toate aceste etape există îngrăşăminte anume, cu rolul de a induce anumite procese de dezvoltare. Administrarea de substanțe nutritive prezintă o importanță mai mare în sere decât în câmp. Lipsa substanțelor nutritive reduce vigoarea plantelor, scade rezistența la boli și dăunători, acestea se îmbolnăvesc mai ușor.
Dacă ținem cont de toate aceste aspecte, avem din plin șansa să obținem recolte bogate, care vor oglindi condiţiile create în seră.
Într-o seră încălzită se pot cultiva răsaduri şi plante ce au nevoie de temperaturi mai mari, precum ardeii, vinetele şi tomatele. În serele reci care se folosesc doar de lumina solară, este indicată cultivarea plantelor cu o rezistenţă mai mare la temperaturi scăzute, precum varza sau salata. Acestea au nevoie de temperaturi de 18-20 de grade Celsius pentru a germina.
Pentru cei care sunt la început de drum, dar şi pentru cei care îşi doresc culturi rapide, punem la dispoziţie seturi de răsadnițe pentru producerea răsadurilor, care ulterior trebuie transplantate în grădină sau în seră.
Iată cât de multe beneficii poate aduce o seră în grădină, atunci când este amenajată cu grijă şi se ține cont de sfaturile specialiştilor.