Plantarea arbuștilor cu rădăcină liberă

You are currently viewing Plantarea arbuștilor cu rădăcină liberă

Arbuștii sunt o familie cu membri foarte diferiți. Pot fi plante înalte (cum ar fi liliacul) sau abia ițite din iarbă (cum e potentilla). Pot fi decorative prin culoarea sau textura frunzișului, prin forma tufei, prin florile parfumate sau colorate, sau prin fructe – uneori prin mai multe elemente. Arbuștii decorativi pot fi uneori și utili: pot avea frunze, rădăcini sau fructe comestibile, pot avea utilizări medicinale, pot despărți spații, pot acoperi suprafețe orizontale sau verticale.

  1. Despachetarea

Se desface ambalajul și se îndepărtează rumegușul fără rănirea rădăcinilor.

  1. Hidratarea

Atât la plantările de primăvară, cât și la cele de toamnă se recomandă imersarea plantei în apă timp de cel puțin 30 de minute.

Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire. Se face un amestec compus din: 1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o pastă omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi la vindecarea rănilor.

  1. Săparea

Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 30x30x40 cm (lungime x lățime x adâncime).

Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aerarea pământului.

  1. Fasonarea rădăcinilor

Dacă există rădăcini vătămate, acestea se taie deasupra rănii, evitând rănirea capilarelor şi a rădăcinilor tinere.

  1. Plantarea

Arbustul se așază în groapă, astfel încât rădăcina să fie acoperită cu cca 3 cm de pământ. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.

  1. Fertilizarea

Înainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK.

  1. Udarea

În groapa de plantare se toarnă aproximativ 5-7 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile plantei, prevenind apariţia mucegaiului.

  1. Tasarea pământului

După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasează ușor.

  1. Mulcirea (opțională)

Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale uscate de origine vegetală, (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.

Arbuștii, ornamentali sau fructiferi deopotrivă, sunt în general ușor de întreținut. Dacă ai parcurs toți pașii recomandați, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să urmărești creșterea plantei și să te bucuri de frumusețea sa.

Lasă un răspuns