Îngrijirea trandafirului

You are currently viewing Îngrijirea trandafirului

Vorbind despre trandafiri gândul ne fuge la dragoste și pasiune. Această floare cucerește inimi prin toată lumea, pentru că este frumoasă, parfumată și foarte diversă, ca să nu mai amintim semnificațiile simbolice.

Ca să ne bucurăm de exuberanța trandafirilor în floare, trebuie să respectăm anumite instrucțiuni de îngrijire. Lucrările nu sunt complicate, însă dacă vrem să avem o plantă sănătoasă și arătoasă, nu trebuie să le neglijăm. Veți vedea, după ce vă familiarizați cu întreținerea trandafirilor, veți descoperi că este o activitate plăcută, care vă încarcă sufletește.

Dezmușuroirea trandafirilor

O primăvară capricioasă poate să ne deterioreze trandafirii, dacă începem lucrările prea devreme. Să așteptăm până trece pericolul gerurilor (după mijlocul sau sfârșitul lunii martie, depinde de zonă), și numai atunci să îndepărtăm pământul adunat în jurul tulpinii trandafirilor. Toamna îi vom remușuroi din nou.

Boli și dăunători

Să urmărim trandafirii în perioada dezvoltării bobocilor și a inflorescențelor. Este mult mai sănătos (și mai plăcut pentru plantă) să prevenim apariția bolilor și a dăunătorilor decât să le combatem ulterior, după ce au apărut. Imediat ce observați semnele apariției vreunui dăunător, este preferabil să apelați la insecticide sau fungicide și să stropiți plantele. La trandafiri apar frecvent păduchi sau alți paraziți. Dacă remarcați pe frunze o peliculă fină, ca o pânză de păianjen, este vorba probabil de făinare. Frunzele cu pete maro-roșcate semnalează apariția ruginii.  În caz că aveți îndoieli privind situația, apelați la un specialist în domeniu. Ajută dacă puteți să-i arătați o ramură, un segment al plantei afectate sau o fotografie.

Fungicid (împotriva ciupercilor): Topsin 70 WDG, Score 250EC

Insecticid (contra insectelor): Actara 25 WG, Mospilan 20 SG

Acaricid (împotriva acarienilor): NISSORUN 10 WP

Tăieri la trandafiri

Tăierile executate în mod rațional și la momentul oportun favorizează dezvoltarea viguroasă și armonioasă a plantelor, având ca efecte o înflorire abundentă, cu flori de calitate superioară și cu o durată de viață mai lungă. Marea întrebare este, când e bine să tunzi trandafirii? Ei bine, unii intervin toamna, alții doar primăvara, însă în cele mai multe cazuri trandafirii se pot tăia în ambele anotimpuri. Toamna se fac de obicei lucrările de curățare a trandafirilor, se scurtează lăstarii, ca tufa să capete o formă regulată pe timpul iernii, dar această lucrare nu este neapărat necesară. În special în grădinile englezești tufele sunt lăsate așa cum le-a surprins zăpada, cu fructificații și urme de inflorescențe, aceste imagini dând grădinii o notă romantică. Având în vedere că temperaturile scăzute din timpul iernii pot deteriora trandafirii, tăierile de primăvară sunt esențiale. În funcție de cele trei tipuri de trandafiri, se aplică diferite tipuri de tăieri de formare, dar să vedem întâi tăierile care se aplică la toate categoriile.

 Tăieri de ușurare

Se execută de obicei toamna, după căderea frunzelor. Ele sunt benefice, dar nu întotdeauna. Este vorba de înlăturarea ramurilor uscate, deteriorate sau slab dezvoltate, pentru a aerisi tufa și a păstra părțile cu vitalitate maximă.

Tăieri de echilibrare

Se pot executa în toată perioada de vegetație. Au drept scop menținerea unui echilibru între creșterea plantei și producerea de flori.

Tăieri de reîntinerire

Tăierile de reîntinerire se aplică de obicei primăvara, cât mai devreme. Se pot executa și în perioada de vegetație, dar nu mai târziu de prima jumătate a lunii iulie, deoarece creșterile noi, formate în urma intervenției, trebuie să aibă timp de maturare înainte de primele geruri. Reîntinerirea se face ori prin tăierea dintr-o singură dată a tuturor ramurilor astfel încât să rămână cu 2-3 ochi bine formați, ori în două tranșe, odată primăvara și odată după înflorire.

Tăierea trandafirilor Theahybrid

Trandafirii Theahybrid sunt cele cu flori mari, singure pe câte o tijă lungă, planta având forma unei tufe mai înalte. Tăierile se aplică în februarie-martie, dacă timpul ne permite. Centrul tufei se rărește prin tăieri de ușurare, executând ras de la punctul de inserție. La scurtarea ramurilor, în funcție de vigoarea și soiul plantei, vom păstra mugurii care să determine creșteri în direcțiile dorite (preferabil spre exterior), și vom tăia la 5 mm deasupra acestor muguri. Ramurile mai slab dezvoltate se vor scurta la 2-4 muguri, cei mijlocii (cu diametru între 0,8-1 cm) la 4-6 muguri, iar cei viguroși (cu diametru de 1-1,2 cm) se vor scurta la 8-10 muguri.

Dintre trandafirii Theahybrid enumerăm:

Theahybrid Kronenbourg – prezintă flori mari cu parfum suav

Theahybrid Mondial – are înflorire repetată

Theahybrid Passion – flori ideale pentru buchete

Theahybrid Princessa – inflorescențe foarte parfumate

Theahybrid Bel Ange – are o perioadă de înflorire foarte lungă

Tăierea trandafirilor Polyantha

Întrucât trandafirii Polyantha sunt clasicele tufe de înălțime medie, tăierile aplicate acestei categorii vor fi mai scurte și mai puține, păstrându-se un număr mai mare de ramuri. După executarea tăierilor de întreținere (eliminarea ramurilor uscate, deteriorate), la soiurile cu inflorescențe mai mari sau la cele cu o creștere mai viguroasă, tăierile se vor face la 4-5 ochi. Ramurile ale căror inflorescențe s-au ofilit deja se vor scurta până la a doua-treia frunză pentru a avantaja noile creșteri și noile înfloriri.

Trandafir Polyantha Red delight – înflorește repetat

Trandafir Polyantha Queen of England – este un soi rezistent la boli

Tăierea trandafirilor urcători

La această categorie, pentru a obține o înflorire abundentă, tăierile se aplică atât primăvara cât și pe parcursul perioadei de vegetație. Instalarea unui suport pentru aceste plante este esențial. Trandafirii urcători pot să atingă înălțimi de până la 4 m, dar riscă un fenomen numit dezgolirea ramurilor de la bază. Prin tăieri putem coordona creșterile cât mai uniforme, tocmai pentru a evita acest fenomen. Primăvara se fac tăierile de formare, lăsând pe tufă 4-8 ramuri de diferite lungimi. Cele slabe se vor scurta la 60-120 cm, cele mijlocii la 150-180 cm, iar cele viguroase se lasă la 200-250 cm, urmând ca în anul următor să se păstreze încă 50-100 cm. Pentru a prelungi perioada de înflorire, după ofilirea florilor se aplică tăieri se suprimare, tăind ramurile florifere la 2-3 ochi.

Trandafir urcător Parade – decorează prin inflorescențe mari, bogate și frunze lucioase

Trandafir urcător Swan Lake – soi viguros cu mai multe rânduri de petale, cu o abundență de flori bogate și înflorire repetată

Trandafir cățărător Kormun – decorează timp îndelungat cu înfloriri repetate și bogate

Fertilizarea trandafirilor

Pentru o  înflorire abundentă a trandafirului trebuie să-i asigurăm condiții optime, ceea ce presupune udarea corespunzătoare, tăierile conform tipului, amplasarea bine gândită și fertilizarea rațională. Îngrășământul mineral lichid cu multi-nutrienți se poate utiliza pe toată perioada de creștere, de 1-2 ori pe săptămână.

Gelul mineral este mai concentrat, din acesta se propune să administrarăm o dată pe săptămână înainte şi în timpul creşterii intensive şi înfloririi și o dată pe lună în restul perioadei de vegetaţie.

Haideți să facem o recapitulare a lucrărilor de îngrijire a trandafirilor!

Primăvara dezmușuroim și aplicăm lucrări de tăiere.

Pe parcursul anului urmărim dezvoltarea plantelor, le udăm regulat, fertilizăm rațional, la nevoie intervenim aplicând tăieri (asupra ramurilor deteriorate, crescute haotic sau cu inflorescențe trecute) și tratamente (preventive sau curative) împotriva bolilor și dăunătorilor.

Toamna, în funcție de dezvoltarea plantei, aplicăm tăieri opțional și o pregătim pentru iarnă prin mușuroire.

Vă dorim mult spor la grădinărit, să vă înflorească trandafirii!

Ați auzit de trandafirii Tantau? Compania germană de producători de trandafiri Rosen Tantau s-a înființat în 1906 și poartă numele fermierului Mathias Tantau (1882-1953). Fiul lui, Mathias Tantau junior a preluat ștafeta în 1948. De numele lui se leg hibrizi foarte apreciați, precum ‘Polarstern’, ‘Super Star’ sau ‘Fragrant Cloud’.  Cel din urmă a fost medaliat în 1981 ca ‘Trandafirul favorit al lumii’. Cel mai răspândit hibrid este cel obținut în 1997 sub numele de ‘Black Magic’ (vezi imagine). Până în prezent, compania Rosen Tantau a introdus mai mult de 350 de varietăți de trandafiri pe piață.

Care este legătura dintre Yurta și Rosen Tantau? Ei bine, noi suntem singurii distribuitori din țară ai trandafirilor Tantau. Urmăriți-ne pentru a afla mai multe detalii!

Lasă un răspuns