Lucrările de întreținere la pomii fructiferi pot fi o sarcină solicitantă pentru cei fără experiență în domeniu sau chiar și pentru cei mai experimentați, datorită multitudinii de informații și domeniului destul de vast. Yurta își propune sa vină în ajutorul celor aflați la început de drum cu o serie de articole în care oferim informații documentate și de actualitate despre diverse subiecte din sfera grădinăritului – horticulturii.
În cele ce urmează vom discuta despre principiile lucrărilor de tăiere la semințoase, formațiuni de rod, particularități ale acestor specii și adaptarea tăierilor la aceste particularități. După cum probabil știți deja, grupa semințoaselor cuprinde mărul, părul, gutuiul și moșmonul.
Vom începe prin a preciza faptul că gutuiul și moșmonul rodesc pe măciulii de rodire, ele formându-se dintr-un mugur mixt, în acest caz ele nu se reduc, ci doar se răresc.
Trebuie să menționăm în primul rând care sunt ramurile de rod specifice grupei noastre, a semințoaselor: țepușa, smiceaua, ramura mijlocie și în cazuri mai rare ramura lungă.
Acestea sunt ramuri de rod anuale, din care se formează mai departe ramuri de rod de doi sau mai mulți ani: nuielușa și bursa de rod. Vom vorbi puțin mai detaliat despre fiecare ramură de rod:
- Țepușa – este o ramură cu o lungime de 1 până la 5 cm, muguri axilari vegetativi în vârf, nedezvoltați
- Nuielușa – ramură lungă de 5-20 cm, în vârful ei avem un mugur mixt, complet format, iar de-a lungul ei se găsesc muguri axilari vegetativi
- Ramura mijlocie – cu o lungime între 20-40 cm, întâlnită la pomii proaspăt intrați pe rod, tineri, cu durată lungă de viață (semn de productivitate mare), în vârf întâlnim un mugur mixt
- Ramura lungă – peste 40 cm lungime, întâlnită la pomii întineriți sau la cei cărora li s-au aplicat tăieri drastice
- Mlădița – ramură de rod propriu-zisă de doi ani, formată din ramuri de rod anuale, pe ea formându-se țepușe și muguri de rod ramificați
- Bursa de rod – ramură de rod scurtă, de mai mulți ani, pe ea se observă punctul de inserție al fructului și totodată se pot forma de a lungul ei țepușe, smicele sau ramuri mijlocii
Mai jos, vom discuta despre fiecare specie de semințoase în parte, ce o diferențiază și cum se adaptează fiecare lucrare de tăiere la particularitățile ei.
- Mărul
Mărul este specia cu cea mai mare diversitate în România, iar dacă vorbim despre lucrări de tăiere și proiectare a coroanei tradiționale, se aplică principiile piramidei etajate, iar mai târziu, în funcție de tipul de creștere, se pot forma trei tipuri de coroane, cele cu ax, combinate sau coroanele globuloase.
În situația în care întâlnim un portaltoi de vigoare medie sau scăzută, putem forma coroane de tip fus tufă sau fus subtire, gard fructifer sau fus zvelt ameliorat.
Soiurile care au o creștere mai viguroasă, deci fac ramuri groase, nu sunt atât de receptive la lucrările de tăiere, pe de altă parte, soiurile cu ramuri închise și lăstarii subțiri, cum ar fi de exemplu Ionathan, suportă mult mai ușor lucrările de scurtare și rărire.
În cazul mărului, majoritatea soiurilor cultivate au vigoare mijlocie, prin urmare, avem disponibile mai multe metode de tăiere, menționăm metoda Nagy Sandor, care ia în considerare predispoziția soiului la făinare. În principal această metodă presupune tăierea crengilor roditoare la nuiele inferioare cât mai orizontale, iar părțile infectate cu făinare sunt îndepărtate imediat.
- Părul
În cazul părului, formele recomandate de coroană sunt cele cu ax sau combinate, iar la soiurile cu portaltoi de vigoare redusă, gardul fructifer și fusul tufă.
În cazul acestui pom fructifer, întâlnim toate ramurile de rod de la semințoase, iar lucrările de întreținere, cultivare și tăierile se aplică diferențiat, în funcție de soi, vârstă, vigoare și capacitate de rodire. Soiurile de vară sunt mai puțin pretențioase și au creștere viguroasă, comparativ cu soiurile de toamnă care au pretenții moderate și vigoare medie sau soiurile de iarnă care sunt foarte pretențioase și au o creștere slabă.
- Gutuiul și moșmonul
Ambii pomi cresc la o înălțime de 3-6 metri și se prezintă sub formă de tufă sau pom cu coroană. Se aseamănă prin mugurii care se formează în vârful ramurilor de rod, iar fructul se formează pe lăstarii scurți ai mugurelui terminal.
În cazul în care lăstarii se ciupesc, dispar și roadele din anul respectiv, acesta fiind principalul motiv pentru care ramurile nu se reduc, iar coroana sau tufa se formează doar prin rărire.
Recomandăm în cultura gutuiului coroana sub formă de vază, cu înălțimea trunchiului de 60-80 cm. În cadrul tăierilor de formare, pomul este predispus la despicarea crengilor, de aceea vom alege șarpante mai apropiate de poziția orizontală, pentru a nu forma unghiuri ascuțite.
Informațiile menționate mai sus sunt adaptate pentru categoria semințoaselor. În viitorul apropiat vom reveni cu un articol despre lucrările de tăiere în general la pomii fructiferi. Astfel, împreună cu informațiile din acest articol, vom obține un tablou complet al lucrărilor necesare.
De asemenea, în articolele viitoare vom acoperi și alte subiecte, cum ar fi uneltele necesare pentru lucrările de tăiere, sau perioadele de timp când trebuie executate tăierile, în funcție de categoriile de pomi fructiferi.
Scopul acestor articole este de a oferi o imagine completă și documentată asupra diverselor lucrări necesare pentru a transforma acest proces într-unul eficient, productiv și de calitate.
Rămâneți cu noi! După cum am demonstrat în ultimii 25 de ani, Yurta este cel mai bun prieten al grădinarilor!