Aspectul lor decorativ foarte variat prin coroana compactă/curgătoare în diverse culori și forme de flori face ca aceste plante să fie foarte apreciați. Rolul lor principal intr-o grădină este incontestabilă, și merită să decoreze locul principal a grădinii.
Se dezvoltă ideal într-un loc însorit în prima parte a zilei și (semi)umbrit în cea de a doua jumătate. Dacă e plantat într-un loc foarte însorit trebuie să asigurăm udare adecvată în perioadele caniculare.
Avantajul plantelor cultivate în ghiveci este:
- se pot planta oricând
- șansa de prindere este maximă
- plantele sunt mai dezvoltate
- intră în înflorire mult mai curând
Iată care sunt pașii de plantare:
- Hidratarea
Se imersează planta în apă, cu ghiveci cu tot, timp de 5-10 minute, după care se îndepărtează ghiveciul cu grijă, fără să rănim rădăcinile.
2. Săparea
Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropii. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 40x40x50 cm (lungime x lățime x adâncime).
3. Plantarea
Trandafirul se așează în groapă, în așa fel încât balotul de rădăcină să fie acoperită cu cca. 3 cm de pământ. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.
4. Udarea
Înainte de udare,putem fertiliza pământul cu îngrășământ complex NPK. În groapa de plantare se toarnă 10-15 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile trandafirului şi va elibera aerul, prevenind apariţia mucegaiului.
5. Tasarea pământului
După ce apa s-a infiltrat, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului. Se tasează ușor pământul, fixând trandafirul în poziție dreaptă.
6. Tutorarea
Trandafirii cu port înalt au nevoie de un tutore (sprijin) ca să crească drept şi să nu fie îndoiți de vânt sau de zăpada. Asezați un tutore în dreptul trandafirilor și legati în formă de ”8” trandafirul de tutore cu sfoară astfel ecvitând rănirea coajei.
Fasonarea coroanei (optional)
Nu este esențial, dar în caz de nevoie putem îndepărta ramurile rupte vătămate.
Important! În timpul iernii, când temperaturile scad sub 0 grade Celsius se recomandă protejarea plantei prin scurtarea ramurilor și umplerea spaţiilor dintre crengi cu hârtie sau paie, acoperirea coroanei cu o pânză (ex. iută) și fixarea acesteia prin legare în pozitie verticală ca greutatea zăpezi să nu-l rupă.
Deja decorativ ?! Da! Plantele cultivate în ghivecei deseori sunt vânduți în plina lor frumusețe. Bucurațivă de noua voastră atracție.
Vă dorim Succes în grădinărit!