Trandafirul este considerat regele grădinii care ne farmecă simturile prin cromatica și parfumul lui aparte. El întruchipează rafinamentul și eleganța, devenind astfel un decor nelipsit al fiecărei grădini.
Iată care este primul secret ca să ai o grădină plină de trandafiri viguroși și bine dezvoltați!
Plantarea trandafirului pas cu pas
- Despachetarea
Se desface ambalajul butasului de trandafir și se îndepărtează rumegușul fără rănirea rădăcinilor.
- Hidratarea
Atât la plantările de primăvară, cât și la cele de toamnă se recomandă imersarea trandafirii în apă timp de 30-120 de minute.
- Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire. Se face un amestec compus din: 1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o consistență omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării,, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi ajută la vindecarea rănilor.
- Săparea
Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 40X40X30 cm (lungime x lățime x adâncime).
- Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aerarea pământului.
- Fasonarea rădăcinilor
Dacă există rădăcini vătămate, acestea se taie deasupra rănii, evitând rănirea capilarelor şi a rădăcinilor tinere.
- Plantarea
Trandafirul se așează în groapă, astfel încât punctul de altoire să fie acoperit cu pământ cca 3 cm. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.
Sfaturi și recomandări: Distanțele de plantare recomandate pentru diferite categorii de trandafiri:
– trandafiri teahibrizi: 60 x 60 cm sau 3-4 plante pe mp.
– trandafiri polyantha: 45 x 45 cm sau 5-6 plante pe mp.
– Trandafiri urcători: 2-3 m între plante.
- Fertilizarea
Înainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK.
- Udarea
În groapa de plantare se toarnă aproximativ 5-7 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile trandafirului, prevenind apariţia mucegaiului.
- Tasarea pământului
După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasază ușor pământul. Apoi se trage tot pământul sub forma de mușuroi în jurul trandafirului, astfel încât numai vârful lujerilor să rămâne afară. La trandafirii plantați toamna, mușuroiul se îndepărtează în aprilie, în anul următor. Rolul mușuroirii este de a proteja trandafirul de îngheț.
- Mulcirea (opțională)
Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală, uscată (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.
Acum, dacă ai parcurs toți pașii recomandați, nu ai altceva de făcut decât să îngrijești trandafirul tău cu multă dragoste.
Anotimpul ideal pentru plantarea trandafirilor este cu siguranta toamna. Daca plantezi trandafirii din timp, te vei putea bucura de ei infloriti pe timpul verii. Asta se va intampla deoarece peste iarna se adapteaza la noul sol si se inradacineaza mai bine.
Asa este.
În cuprinsul articolului spuneți că la plantare „punctul de altoire să fie acoperit cu pământ cca 3 cm”. În clipul care însoțește articolul se prezintă o schiță în care altoiul este deasupra solului cu 2-3 cm !! Un articol mai simplu nici că se poate, dar și ăla este greșit !!! Și ne mai mirăm de ce suntem ultimii din Europa, în condițiile în care suntem în top 5 mondial la resursele solului și subsolului pe care le are țara noastră.
Bună ziua,
Sunt bune ambele variante.
Nu a ti mentionat daca la trandafirii cerati, se taie varfurile de ceara imediat dupa plantare sau in primavara ?!
Peste iarna, este necesar sa se acopere cu un bidon sau ceva ?
Bună ziua,
Peste iarnă nu se taie din trandafirul noul plantat! Protecția de iarnă este suficientă când se bilonează planta cu un mușuroi de pământ (15-20).
Bidonul face “efect de seră” care grăbește intrarea plantei în vegetație, iar la un ger timpuriu planta îngheță cu muguri porniți.