Ne plac cel mai mult proaspăt culese!
I. Colectia mirodenii Gusturi spaniole
Conține:
• Pliculețe de semințe – 3 buc
– Usturoi de tuns: Plantă cu frunze cărnoase, cu înălțimea de 25-30 cm. Toată planta are aromă specifică usturoiului. Se folosesc frunzele tunse, atât proaspete cât și gătite. Consumat proaspăt, nu emană un miros neplăcut.
– Tomate cherry: Plantă cu creștere nedeterminată, cu productivitate mare, cu fructe foarte dulci. Recomandat pentru consum proaspăt.
– Coriandru: Plantă perenă cu proprietăți bactericide și dezinfectante. Se pot consuma atât frunzele proaspete, cât și semințele uscate. Condiment excelent pentru sosuri, mezeluri (cârnați, șuncă), dar și pentru ciorbe.
• Pământ fertil – 3 buc
• Ghivece – 3 buc
BUCĂTĂRIA SPANIOLĂ
Bucătăria spaniolă este una din cele mai diversificate bucătării europene. Regăsești aici toate ingredientele posibile pe care ți le oferă marea, dealurile însorite și munții. Nimic nu lipsește de pe mesele tradiționale, începând cu peștele, trecând printr-o varietate de fructe și legume exotice, până la carne și vânat. La loc de mare cinste stau ierburile și condimentele mediteraneene: busuiocul, rozmarinul, oregano, cimbrișorul și altele. Legumele cel mai des folosite sunt tomatele, castraveții, usturoiul, ardeii iuți, dar și cei grași.
Bucătăria tradițională spaniolă a fost influențată de vecinele grecești, italiene, franceze sau marocane, dar găsim și preparate foarte tipice și individuale, cum ar fi câteva preparate din porc (șuncă uscată jamón serrano sau cârnați picanți chorizo), paella (orez cu fructe de mare), sau supele reci pentru veri fierbinți, cum ar fi gazpacho.
II. Colectia mirodenii Gusturi romanesti
Conține:
• Pliculețe de semințe – 3 buc
– Pătrunjel frunză netedă: Plantă nepretențioasă cu frunziș bogat. Frunzele pot fi consumate atât proaspete cât și deshidratate.
– Țelină frunză: Plantă ce necesită un sol afânat. Are un conținut ridicat de vitamina B1, B2 și C. Se consumă atât proaspăt cât și deshidratat în sosuri, preparate din carne, ciorbe, mâncăruri dietetice.
– Cimbru: Plantă perenă nepretențioasă, dar iubitoare de căldură. Frunzele si tulpinile sunt un condiment excelent pentru murături, mâncăruri cu fasole, cu carne de porc sau vânat.
• Pământ fertil – 3 buc
• Ghivece – 3 buc
BUCĂTĂRIA ROMÂNEASCĂ
Bucătăria românească poartă amprenta clară a conviețuirii poporului român cu alte popoare. Rețetele românești au fost influențate de cele ale popoarelor vecine: germani, maghiari, turci, sârbi și alte popoare balcanice. Verdețurile sunt nelipsite din bucătăria românilor. V-ați putea imagina o ciorbă făcută ca la carte (sau cum se spune: ca la mama acasă) fără o mână de pătrunjel sau leuștean? Condimentele specifice bucătăriei românilor sunt: pătrunjelul, mărarul, leușteanul, frunzele de țelină și cimbrul. Acestea se găsesc ușor, pe orice tarabă de piață, și desigur, pot fi crescute și în ghiveci, pentru a le avea în permanență la îndemână proaspete, numai bune de pus în mâncare, ca o sursă zilnică de vitamine.
III. Colectia mirodenii Gusturi italiene
Conține:
• Pliculețe de semințe – 3 buc
– Busuioc lămâios: Plantă anuală cu aromă intensă de citrice. Un gust rafinat specific preparatelor italiene, folosit și la aromatizarea uleiului alimentar sau oțetului.
– Rozmarin: O plantă perenă rezistentă la secetă, iubitoare de căldură și sensibilă la îngheț. Frunzele foarte aromate, proaspete sau deshidratate, sunt condimente gustoase folosite la mâncăruri de pește sau vânat, la sosuri, sau la aromatizarea uleiului sau oțetului.
– Rucola: Plantă anuală foarte ușor de cultivat și cu o perioadă scurtă de vegetație. Frunzele proaspăt culese sunt minunate în salate, paste, sosuri și brânzeturi. Pentru a avea întotdeauna frunze proaspete semănați periodic.
• Pământ fertil – 3 buc
• Ghivece – 3 buc
BUCĂTĂRIA ITALIANĂ
Având o vechime de peste 2000 de ani, bucătăria italiană este parte integrantă a culturii bătrânului continent. A fost influențată de toate culturile din zona mediteraneană, dar și de cea arabă. Ca la orice popor latin, pofta de mâncare este reflectată de mesele îmbelșugate și rețetele savuroase. Variantele de rețete par să fie fără număr, cu zeci de feluri de paste. Meniurile tradiționale sunt compuse din 5 feluri: antipaste – gustări reci, supă cu fidea, tăiței sau găluște, un fel principal (paste cu diferite preparate din carne), și desert specific. Și să nu uităm de cafelele italiene de diferite feluri, servite calde sau reci, simple sau cu diferite mirodenii savuroase.
IV. Colectia mirodenii Gusturi grecesti
Conține:
• Pliculețe de semințe – 3 buc
– Busuioc grecesc: Soi rezistent la secetă, iubitor de căldură și sensibil la îngheț. Frunzele aromate proaspăt culese sau uscate sunt ideale pentru condimentarea mâncărurilor din pește și vânat sau a sosurilor cu tomate.
– Mini tomate: Un soi pitic conceput anume pentru creșterea în ghiveci. Fructele sale gustoase se coc în lunile iulie-august.
– Oregano: Plantă perenă cu flori de culoare mov. Pentru a stimula creșterea lăstarilor, trebuie tunsă în mijlocul verii. Condiment foarte des folosit la preparatele din tomate, la sosuri si mâncăruri mediteraneene.
• Pământ fertil – 3 buc
• Ghivece – 3 buc
BUCĂTĂRIA GRECEASCĂ
Bucătăria Greciei este una cu rădăcini istorice străvechi, dar și cu influențe din partea vecinilor din Balcani, din Turcia și din Orientul Mijlociu.
Preferința grecilor pentru un trai îmbelșugat și dragostea pentru mâncăruri simple, bine condimentate, sunt reflectate în modul de preparare a bucatelor.
Fauna și flora Greciei continentale și a insulelor cu cer albastru și ape strălucitoare, oferă o varietate generoasă de ingrediente, de la miel la pește și fructe de mare, îmbinate cu aromele mirodeniilor foarte specifice, a uleiului de măsline și vinurilor specifice mediteraneene, produse sub soarele puternic și dulce al Greciei.
V. Colectia mirodenii Gusturi ardelenesti
Conține:
• Pliculețe de semințe – 3 buc
– Tarhon: Plantă perenă, iubitoare de căldură și apă. Frunzele poraspete sau păstrate în oțet/sare sunt condimente speciale pentru salate, preparate din oaie, vânat sau cartofi. Ceaiul de frunze are efect curativ pentru rinichi.
– Cimbrișor: Plantă perenă de talie mică. Se folosește atât proaspăt cât și uscat la fripturi, preparate din ouă, pateuri și sosuri.
– Mărar: Plantă anuală. Rezistentă la temperaturi joase. Necesită umiditate adecvată la germinare. Condiment de nelipsit în bucătăria autohtonă, atât proaspăt cât și uscat. Se folosește la pregătirea murăturilor, supelor, salatelor, la preparate de pește sau brânză dulce/urdă.
• Pământ fertil – 3 buc
• Ghivece – 3 buc
BUCĂTĂRIA ARDELENEASCĂ
”Gastronomia a dat lumii trei concepte culinare complexe: bucătăria franceză, cea chineză și bucătăria Transilvaniei.” Egon Ronay
Aflat la răscruce de civilizații, Ardealul reprezintă incontestabil un leagăn de cultură est-europeană. Printre cele mai semnificative trăsături ale culturii ardelenești este bucătăria sa.
Multele națiuni care au trăit în Ardeal, românii, maghiarii, sașii, evreii, armenii, și-au îmbogățit reciproc cultura gastronomică, păstrându-și totuși propria identitate. Din influențele reciproce dintre culturile naționale a rezultat o diversitate și o bogăție aproape infinită de rețete. Menționăm aici: chisătura (pastă din slănină, ceapă și sare), ardei umpluți, ciorbe cu smântână și tarhon, supa de urdă, supa de mere, papricașul, varza a la Cluj, gomboți cu prune, găluști fierte cu urdă și mărar, turta dulce etc.
Verdețurile cele mai populare ale acestopr meleaguri sunt tarhonul, mărarul, pătrunjelul, cimbrișorul, cimbrul, leurda etc.
Citând frumoasele cuvinte ale unui celebru critic culinar european, ne bucurăm să avem în țara noastră o cultură gastronomică atât de apreciată.