Plantarea trandafirilor cu port înalt

You are currently viewing Plantarea trandafirilor cu port înalt

Trandafirii  cu port înalt sunt deosebit de apreciați, fiind o adevărată atracție în grădină.  Se dezvoltă sub formă de copăcel și înfrumusețează locurile de relaxare. Aspectul decorativ este dat de diversele specii de trandafiri altoiți pe un trunchi, putându-se realiza o mare varietate de forme și culori. Coroana miniaturală cu o abundență de flori transformă grădina într-un loc armonios şi relaxant pe o perioadă îndelungată.

Perioada optimă de plantare a trandafirilor este în repaus vegetativ, primăvara devreme sau toamna târziu, înainte ca pământul să înghețe iar temperaturile să fie cel puțin de 2-3 grade Celsius.

Se impune plantarea într-un loc însorit în prima parte a zilei și (semi)umbrit în cea de a doua jumătate. Dacă e plantat într-un loc însorit de dimineață până seară, planta va suferi în perioadele caniculare.

Pașii de plantare

1. Despachetarea

Se desface ambalajul și se îndepărtează rumegușul fără rănirea rădăcinilor.

2. Hidratarea

Pentru o hidratare eficientă, pomul trebuie lăsat cu rădăcina într-o găleată cu apă, pentru 30-120 de minute înainte de plantarea propriu-zisă.

  • Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire Se face un amestec compus din: 1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o pastă omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi grăbește vindecarea rănilor

3. Săparea

Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropii. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 40x40x50 cm (lungime x lățime x adâncime).

Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aderarea pământului.

4. Tăierea rădăcinilor vătămate

Tăierea rădăcinilor are ca scop eliminarea porţiunilor de rădăcină rupte, uscate sau mucegăite. Fasonarea se va face imediat deasupra rănii. De asemenea, se fasonează rădăcinile mai subțiri de 3-4 mm, la 7-8 cm.

5. Plantarea

Trandafirul se așează cu punctul de altoire la 5 cm deasupra nivelului original al solului, iar groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță), scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.

6. Udarea

Înainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK. În groapa de plantare se toarnă 10-15 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile trandafirului şi va elibera aerul, prevenind apariţia mucegaiului.

7. Tasarea pământului

După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului. Se tasează ușor pământul, fixând trandafirul în poziție dreaptă. Apoi se trage totrestul de pământ în jurul trandafirului, formând un muşuroi pentru a proteja planta de îngheţ.

8. Tutorarea

Trandafirii cu port înalt au nevoie de un tutore (sprijin) ca să crească drept şi să nu fie îndoiți de vânt sau de zăpada. Asezati un tutore în dreptul trandafirilor și legati în formă de 8 trandafirul de tutore cu sfoară astfel încât să nu se zgârie coaja plantei.

9. Fasonarea coroanei (primăvara)

După plantare se recomandă fasonarea ramurilor laterale la 2-3 muguri.

În timpul iernii, când temperaturile scad sub 0 grade Celsius se recomandă protejarea plantei prin scurtarea ramurilor și umplerea spaţiilor dintre crengi cu hârtie sau paie, acoperirea coroanei cu o pânză (ex. iută) și fixarea acesteia prin legare.

Dacă ați parcurs toți pașii de plantare, rămâne să vă îngrijiți trandafirii cu drag iar ei vă vor răsplăti cu frumusețe și gingășie.

Lasă un răspuns