Plantarea arbuștilor cultivați în ghiveci

You are currently viewing Plantarea arbuștilor cultivați în ghiveci

Arbuștii sunt o familie de plante cu membri foarte diferiți. Pot fi tufe înalte cât un arbore (cum e liliacul) sau abia ițite din iarbă (cum e potentilla). Arbuștii decorativi pot înfrumuseța terasa, pot oferi o priveliște frumoasă în grădină, sau pot forma un gard viu colorat.

Dar arbuștii pot fi și roditori, cum este multicolora gamă a arbuștilor fructiferi, cu tot felul de soiuri, cu bobițe de toate gusturile. Cine are arbuști fructiferi în grădină, poate fi sigur că va avea multe satisfacții și multe fructe delicioase. Ajunge doar să ne gândim că ne plimbăm printr-o grădină plină de fructe mici, colorate și extrem de aromate, care ne fac cu ochiul din frunziș, și deja ne dorim să plantăm arbuști.

Iată care sunt pașii de parcurs pentru o astfel de grădină!

  1. Despachetarea

Se desface ambalajul.

  • Hidratarea

Se imersează planta în apă, cu ghiveci cu tot, timp de 2-3 minute, după care se îndepărtează ghiveciul cu grijă, fără să rănim rădăcinile.

Sfaturi și recomandări: Ca prinderea să fie mai sigură, hidratarea se poate face și prin mocirlire. Se face un amestec compus din 1/3 pământ, 1/3 mraniță și 1/3 apă. Se amestecă până se obține o pastă omogenă de consistenţa smântânii. Acest amestec asigură umiditatea necesară rădăcinilor în momentul plantării, ajută la o mai bună aderare a acestora la sol şi la vindecarea rănilor.

  1. Săparea

Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 30x30x40 cm (lungime x lățime x adâncime).

Sfaturi și recomandări: Se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aerisirea pământului.

  1. Fasonarea rădăcinilor

Dacă există rădăcini vătămate, acestea se taie deasupra rănii, evitând rănirea capilarelor şi a rădăcinilor tinere.

  1. Plantarea

Arbustul se așează în groapă, astfel încât rădăcina să fie acoperită cu cca 3 cm de pământ. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) scuturând ușor planta ca pământul să se așeze bine în jurul rădăcinilor. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.

  1. Fertilizarea

Înainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK.

  1. Udarea

În groapa de plantare parțial umplută se toarnă aproximativ 5-7 litri de apă, care va drena granulele de pământ între rădăcinile plantei, prevenind apariţia mucegaiului.

  1. Tasarea pământului

După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasează ușor.

  1. Mulcirea (opțională)

Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale uscate de origine vegetală, (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.

Arbuștii, ornamentali sau fructiferi deopotrivă, sunt în general ușor de întreținut. Dacă ai parcurs toți pașii recomandați, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să urmărești creșterea plantei și să te bucuri de frumusețea sa.

Succes în grădinărit!

This Post Has 2 Comments

  1. Ene leo

    Weigela florida suzanne are florile parfumate?

    1. Levente Balint

      Din păcate Weigela Suzanne încântă doar prin aspectul deosebit, nu are parfum.

Lasă un răspuns