Îngrijirea orhideelor

You are currently viewing Îngrijirea orhideelor

Orhideea este o floare impresionantă, care transmite un mesaj de liniște, eleganță, frumusețe și rafinament.

Considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase flori exotice, orhideea se poate încadra în orice locuință particulară sau spațiu de birou. Florile, disponibile într-o mare varietate de culori, având diametrul de 5 -10 cm şi care persistă până la 6 săptămâni sunt farmecul acestei plante. 

Însă, pentru a vă bucura de ea, trebuie să îi oferiti condiţii adecvate, ingrijire potrivită si fertilizanti potriviti.

Aspecte importante in ingrijirea orhideelor

Lumina

Orhideele iubesc locurile luminate, dar se tem de razele de soare directe şi curenţii de aer. Nu expuneţi orhideele direct la soare deoarece se produc arsuri care pot fi observate sub forma unor pete pe frunze sau frunze îngălbenite. 

Temperatura

Iarna adoră temperaturile de 14-16 grade C, iar vara pe cele de 22-24 grade C. Temperatura este un element de bază în înflorirea orhideelor. Variaţiile de temperatură induc înflorirea şi de aceea este indicat să fie poziţionate pe pervaze unde există variaţii de temperatură.

Fertilizare

Orhideelor le este indicat, pentru a avea o înflorire abundentă, administrarea de fertilizanţi. Un fertilizant care dă rezultate bune este îngrăşămantul mineral, de la AGRECOL, foarte concentrat, multinutritiv, sub formă de gel care este foarte ușor de administrat datorită consistenţei gelului care garantează dozarea cu uşurinţă a îngrăşămîntului şi o solubilitate bună a acestuia. Conţine o combinaţie de macro şi microelemente esenţiale, indispensabile pentru creşterea sănătoasă şi bună dezvoltare a tuturor soiurilor de orhidee. Conţinutul dozei se dizolvă într-un volum corespunzător de apă (7 ml/3 l de apă). Înainte şi în timpul creşterii intensive şi înfloririi se administrează o fertilizare pe săptămână. Pe parcursul restului perioadei de vegetaţie se administrează o dată pe lună.

Apa

Apa în exces este principalul factor care conduce la moartea orhideelor. Acestea preferă o perioadă de uscăciune între două perioade de umiditate. Nu uitaţi că ele în mediul natural trăiesc căţărate pe crengile copacilor şi ploaia nu cade direct pe ele. În plus, majoritatea speciilor sunt adaptate să reziste la perioade destul de lungi de seceta, atunci când ploua foarte puțin timp de mai multe săptămâni.

Pentru udare, folosiți apa la temperatura medie (pentru că planta să nu intre în șoc termic și să îi cadă bobocii) și făra calcar (folositți apa de ploaie sau apă de izvor slab mineralizată). Atunci când udați orhideea, nu udați frunzele și evitați să lăsați apa să stagneze în farfurioară. Atenție la temperatura apei deoarece dacă este udată cu apă mai rece de 10C, rădăcinile vor muri. Când atmosfera este uscată și caldă, atunci este permis să pulverizați apa pe frunze dar nu udați florile pentru că se pătează.

O alta opțiune este să puneți ghiveciul pe un strat de pietriș de râu sau ceramice menținut mereu umed. Ghiveciul nu trebuie să stea în apă, el va fi înalțat astfel încât fundul acestuia să fie la nivelul superior al pietricelelor, deci să nu aibă contact cu apa care umezește pietricelele.

Când udați orhideea, faceți-o fără nici un fel de reținere. Scufundați ghiveciul (care trebuie să fie prevazut cu numeroase orificii de drenaj) într-o găletușa cu apă. Țineți ghiveciul în apă mai multe secunde; repetați operațiunea. Ideea este să vă asigurați ca velamenul este complet saturat cu apă.

După ce ați îmbinat ghiveciul cu apă, lăsați-l să se scurgă bine de surplusul de apă.

Unii specialiști recomandă că pentru udarea orhideei să folositi numai apă de ploaie. Ei bine, puteți folosi și apă de robinet, cu condiția ca aceasta să nu fie prea dură. E bine să lăsați apa să stea în galetușa de seară și până dimineața.

Ritmul mediu de udare este de o dată pe săptămână adică la 7 zile de primavara până toamna și o dată la 10 zile iarna.

Îngrijirea orhideelor dupa ofilirea florilor

Am auzit de foarte multe ori întrebări cu privire la modul de îngrijire a orhideei dupa ce florile ei s-au ofilit. Ce trebuie să facem?
În primul rând nu trebuie să neglijați planta sau să o aruncați, deoarece ea se pregătește pentru o nouă înflorire spectaculoasă. Așa că, o dată ce florile s-au uscat și au căzut, aveți trei variante să o faceți să înflorească din nou. 
Prima variantă ar fi să lăsați tija florală intactă. A doua posibilitate ar fi s-o tăiați deasupra unui nod la alegere și a treia variantă, ar fi s-o tăiați după cel de-al 2-lea nod de jos. 

Există multe opinii referitor la aceste variante dar noi sugerăm ultima variantă adica să eliminati tija de la cel de-al doilea nod de jos. Doar în acest fel veți stimula formarea unei noi inflorescențe. Această ultimă variantă este optimă și în cazul în care tija începe să se îngălbenească de la vârf. 

Dacă se lasă tija intactă, există posibilitatea ca după aproape 2-3 luni să formeze noi boboci în vârf, dar aceasta nu va forma o inflorescență prea bogată. 

Același lucru se va întâmpla și dacă o veti tăia deasupra unui nod la alegere. Eliminarea completă a tijei florale cu florile căzute va canaliza energia plantei către creșterea rădăcinilor și astfel veti obține o plantă viguroasă, sănătoasă, cu șanse mari pentru o înflorire bogată. 

Pentru a ajuta procesul de înflorire este recomandat ca planta să beneficieze de lumină indirectă, astfel o expoziție nordică la pervaz va fi excelentă. 

Foarte importantă este și temperatura nocturnă care ar trebui să fie de cca. 14°C. O asemenea temperatură va stimula formarea unei noi tije florale. 
În momentul în care veți observa apariția tijei florale este recomandat să fie din nou într-un loc cu temperatură normală.

De asemenea, nu uitati că pentru orhidee este foarte importantă fertilizarea cu un îngrășământ special pentru orhidee.

Vă recomandăm balsamul pentru  orhidee de la Agrecol, care este o soluție specială și extrem de inovatoare, destinată regenerării tuturor tipurilor de orhidee. Formula specială stimulează, intensifică și prelungește perioada de înflorire. Folosirea sa regulată îmbunătățește starea sistemului de rădăcini, asigură elasticitatea corespunzătoare și culoarea verde vie a frunzelor.

Ambalajul profesional, estetic și ușor de folosit asigură aplicarea facilă.
Balsamul orhidee Strong de la Agrecol este destinat întăririi plantelor pe tot parcursul anului. Balsamul se aplică odată la 1-2 luni. Fiecare plantă va avea propriul său aplicator.

Succes în grădinărit!

Lasă un răspuns