Beneficiile grădinăritului pentru copii

You are currently viewing Beneficiile grădinăritului pentru copii
Happy spring gardening kids with seedlings and tools - isolated

Este foarte important să implicăm copiii în activitățile casnice pentru că au o serie de beneficii dar când vorbim de grădinărit beneficiile sunt extrem de multe. Grădinăritul poate avea un efect deosebit asupra dezvoltării diverselor abilități și promovării unui corp sănătos pentru copiii de toate vârstele. Grădinăritul presupune, de cele mai multe ori, o activitate în aer liber ceea ce este extrem de benefic micuților.Dar haideți să vedem multitudinea de beneficii pe care le pot primi copiii atunci când grădinăresc.

Hrănirea sănătoasă este unul dintre beneficiile de bază ale acestei îndeletniciri.

Mâncarea alimentelor sănătoase este vitală pentru dezvoltarea creierului și a corpului, dar poate fi dificil uneori să-i determini pe copii să mănânce fructele și legumele. Făcându-i să-și crească propriile legume și fructe ei vor avea un sentiment de mândrie de a mânca ceea ce au „creat”. Este normal că avem tendința de a alege să mâncăm ceea ce creștem. În curând vor învăța să iubească să mănânce tot ce este crescut de ei fără substanțe dăunătoare corpului. Pe măsură ce trece timpul, importanța unei alimentații sănătoase se va răsfrânge de-a lungul întregii vieți.

 Îmbunătățirea abilităților motorii de la o vârstă fragedă este de asemenea un beneficiu foarte important în dezvoltarea armonioasă a copiilor. Grădinăritul este o activitate fizică excelentă, nu doar un exercițiu izolat. Pe măsură ce copiii tăi se îndoaie, se întind și se ridică atunci când sapă, plantează, udă sau urmăresc udarea prin picurare, se implică într-o multitudine de mișcări care folosesc o mulțime de mușchi atât în ​​partea superioară, cât și în cea inferioară a corpului. Prin urmare, abilitățile lor motorii vor fi îmbunătățite.

De asemenea copiii trebuie să se deplaseze în toată grădina până când lucrarea este terminată. Deci, grădinăritul îi învață un model de rutină activă și contribuie la o mai bună înțelegere a numeroaselor moduri de a rămâne sănătos.

Dezvoltarea abilităților STEM este foarte importantă pentru copiii noștri. STEM vine din engleză şi înseamnă Ştiinţă – Tehnologie – Inginerie şi Matematică. Mai înseamnă şi competenţe precum observație directă, experiment, logică, gândire critică, argumentare, analiză sistemică. Grădinăritul învață copilul cum să analizeze situația. Pentru a face acest lucru, părinții trebuie să le pună copiilor întrebări simple pentru a-i încuraja să găsească cea mai bună soluție. De exemplu, când copilul tău decide pe un loc să plaseze un copac, întreabă-l: „Există suficientă lumină solară aici?”. Pentru îmbunătățiri suplimentare, puteți oferi copilului dumneavoastră întrebări matematice. De exemplu, „Dacă distanța dintre două puncte este de 10 metri, câți copaci putem planta?” Sau „Câți litri de apă pe zi ne trebuie să menținem această cultură de roșii?” Poate măsura creșterea plantei și apoi crea un grafic. De asemenea, copiii pot măsura și compara dimensiunile legumelor, precum și numărul de petale de pe flori. O altă lecție distractivă este identificarea tuturor diferitelor forme care pot fi găsite în grădină. Aceasta este o introducere excelentă în geometrie.

Practicare grădinăritului în grădinițe și în școli la clasele mici contribuie la  îmbunătățirea abilităților cognitive și abilităților sociale. Programele de grădinărit preșcolar și școlar duc la o îmbunătățire semnificativă a interacțiunilor sociale, a abilităților de lucru în grup și a abilităților cognitive. În special, pe măsură ce elevii lucrează în grădină cu alți oameni, cum ar fi părinții sau prietenii lor, ei învață să acorde atenție, să asculte și să urmeze indicații pentru a obține cele mai bune rezultate.

Pe măsură ce își petrec timpul urmărind creșterea plantelor, de asemenea, învață cum să fie răbdători și dedicați. Beneficiul pe termen lung este că aceștia vor fi mai maturi în înțelegerea de sine și mai responsabili pentru munca interpersonală. Și cum trăim într-o eră a vitezei, stresul afectând tot mai mulți copii, venim cu vestea bună că activitățile de grădinărit ameliorează stresul. Grădinăritul înseamnă comunicarea cu natura, plantele verzi, aerul curat și lumina soarelui blândă. În natură își vor găsi liniștea sufletească, care poate fi un medicament spiritual după orele de învățare de la școală. S-a dovedit științific că florile produc emoții pozitive care pot face oamenii să se simtă mai fericiți. Potrivit unui studiu realizat de Amsterdam Researches în 2011, nivelul cortizolului – un hormon steroid produs la om prin stres – scade semnificativ la participanții care grădinăresc. 

Grădinăritul angajează toate simțurile. Când grădinăresc copiii pot atinge și simți murdăria, semințele și florile, pot vedea culorile vibrante și dimensiunile variate ale plantelor, aud sunetul legumelor atunci când sunt recoltate de pe plantă și miros parfumul uimitor al florilor. Permiterea implicării tuturor simțurilor îi ajută pe copii să înțeleagă conceptul de grădinărit. 

Introducerea copiilor în lumea științei se poate face prin tot prin grădinărit. Grădinăritul pentru copii este o introducere minunată, lentă și distractivă în lumea științei, în special botanica, biologia și chimia. Când copiii își plantează primele semințe, devin curioși despre ce se va întâmpla în continuare. Își fac propria lor ipoteză și monitorizează progresul în fiecare zi. Fără să-și dea seama, copiii învață etapele de bază ale procesului științific. Învață despre impactul razelor solare și al apei asupra creșterii unei plante. Învață ce plante au nevoie de mai multă lumină solară, care au nevoie de mai puțină apă și cât durează pentru a crește. Grădinăritul oferă lecții minunate de știință chiar acasă! 

Grădinăritul încurajează unirea familiei. Copiii și părinții pot colabora pentru a decide ce flori și legume să planteze și unde să le planteze. Familiile pot apoi să lucreze împreună pentru a face mese folosind legumele pe care le-au cultivat. Grădinăritul este un mod minunat de a-i învăța pe copii despre responsabilitate. Copiii învață că trebuie să aibă grijă de semințele lor în fiecare zi pentru a deveni plante sănătoase. Pentru a-i ajuta, puteți să le faceți o listă pe care copiii o pot utiliza pentru a se asigura că își îngrijesc corect planta în fiecare zi. Un rol foarte important al grădinăritului de la o vârstă fragedă prin jocuri educative de grădinărit ajută copiii să înteleagă importanța îngrijirii mediului. Prin grădinărit își dau seama cât este de important să ai grijă de planetă dacă doresc ca grădina lor să crească și să producă plante sănătoase. Creează oportunitatea perfectă pentru părinți de a vorbi cu copiii lor despre concepte precum poluare, pesticide și reciclare. 

Grădinăritul învață răbdarea. În grădinărit este foarte important  să ai răbdare. Copiii sunt obișnuiți să primească totul imediat ceea ce nu este foarte bine pentru ei. Grădinăritul este adesea un proces lent. Copiii trebuie să învețe să aibă răbdare când așteaptă ca florile și legumele lor să crească. Asteptarea face de fapt momentul mult mai special. Florile sau legumele vor și mai interesante datorită așteptării! 

Grădinăritul îmbunătățește abilitatea de a planifica și organiza. Planificarea și organizarea unei grădini poate fi consumatoare de timp și oarecum o formă de artă. Trebuie să știți ce flori înfloresc în fiecare perioadă din an, cât durează o sămânță pentru a se transforma de fapt într-o legumă și când este cel mai bun moment pentru a-ți planta semințele. Implicarea copiilor în acest proces ajută la creșterea abilităților de planificare și rezolvare a problemelor. Îi îmbunătățește, de asemenea, strategiile organizaționale care pot fi transpuse apoi în fiecare etapă a vieții. Ca activitate în aer liber, grădinăritul este interesant, sănătos și educativ. Oriunde se află grădina ta, pe un teren de pe latura casei tale sau doar în niște ghivece pe balconul unui apartament, copiii tăi pot învăța multe atunci când grădinăresc. Ajută-i să intre în aventura micului grădinar cu noul joc educativ al companiei Yurta, cu City Garden Junior!

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns