Grădinăritul, terapie antistres

You are currently viewing Grădinăritul,  terapie antistres

După o zi grea de muncă sau în timpul unei perioade stresante simţi nevoia unei evadări din rutina zilnică, să petreci câteva clipe doar pentru tine, în care să te relaxezi. Dar pentru această evadare nu este nevoie să părăseşti confortul propriei case deoarece poţi să te relaxezi în grădina ta sau chiar într-un colţ de balcon.

Sigur te intrebi cum să faci acest lucru. Simplu, trebuie să grădinăreşti.
Grădinăritul, chiar dacă este practicat într-un balcon de bloc sau într-o mini gradină, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai liniştitoare hobby-uri şi o metodă excelentă de combatere a stresului. Pe lângă aceasta, îţi încarci plămânii cu aer curat, te încarci cu energie solară şi vei avea satisfacţia unei grădini superbe, create chiar de tine.
De asemenea mişcarea este cea mai importantă armă în lupta împotriva stresului, iar în grădină vei descoperi cât de uşor este să uiţi de probleme, să te relaxezi după o zi de muncă, să scapi de griji, să ieşi din rutina zilnică şi să-ţi creezi propria sursă de inspiraţie.
De când lumea, florile au fost surse de inspiraţie pentru artiştii plastici, pentru muzicieni și poeţi. Frumuseţea şi parfumul acestor flori au inspirat oamenii să le cânte, să le slăvească şi să încerce să le reproducă frumuseţea naturală prin mijloace proprii.
Există numeroase studii care dovedesc faptul că practicarea grădinăritului prelungește viața. Un studiu publicat de BBC concluzionează că activitatea în grădină reduce semnificativ riscul de atac de cord sau cerebral.

Grădinăritul are capacitatea de a ne conecta cu natura care are propriul ei ritm, încetinit dar constant, pe care ni-l va imprima și nouă. Multe cercetări au arătat că petrecerea timpului în aer liber ne ajută să ne restabilim atenția asupra naturii, să ne relaxeze și să ne liniștească starea de spirit.

După multe studii s-a constatat că oamenii care practică gradinăritul în mod constant și se bucură de natură, nu suferă de depresie.
Grădinăritul ne face să simțim și să fim conștienți de clipa de față, de impresionantele frumuseți care ne înconjoară care este un mod dovedit de reducere a stresului.
Grădinăritul ne poate genera creativitate. Când suntem creativi mintea nu are timp să fie negativistă. Ea caută pozitivitate, caută în permanență ceva nou ce este de fapt o strategie de ameliorare a stresului.
De asemenea grădina noastră este o expresie a sentimentelor și a imaginației noastre. Este cartea noastră de vizită, este semnătura noastră. Colaborarea în permanență cu grădina în diferitele anotimpuri și diferitele faze de creștere a plantelor, urmărirea cu atenție a acestora este cu adevărat o acțiune terapeutică pentru mintea noastră.

Dar unul dintre cele mai importante beneficii ale grădinăritului este sentimentul de realizare. Dacă ai simțit mica fărâmă de viață dintr-o minusculă sămânță cu siguranță vei simți o deosebită satisfacție când vei vedea primele semne de viață vizibile ale muncii tale și anume primele flori, primele frunze, primele fructe. Vei realiza că ai contribuit la un proces fenomenal ce a dat viață unei plante care apoi întreține viața altora. De asemenea posibilitatea însăși de a-ți alege fructele proaspete și de a le servi provoacă mari sentimente de împlinire. La fel este și cu frumusețea florilor care emană parfum și bucurie mereu care îți va transmite o stare de spirit elevată ceea ce este de fapt o adevărată terapie antistres.

A avea grijă de o grădină este ca și cum am avea o sală de gimnastică particulară și deci înseamnă a avea grijă de tine. Activitățile care se desfășoară în mijlocul vegetației încurajează mișcările fizice ca udarea, însămânțarea, plantarea legumelor și organizarea terenului. Acestea sunt toate exerciții foarte similare cu cele recomandate de antrenorii personali. În plus, mișcarea în jurul plantelor, necesită un consum de energie care, la sfârșitul zilei, va avea ca rezultat un corp mai suplu și mai tonifiat. Așadar, dacă grădinărești trebuie să fii conștient de faptul că ai la dispoziție o sală de sport personală și gratuită. Și cu toții știm cât de importantă este condiția fizică bună împotriva stresului.
Este un ajutor concret împotriva stresului.

Probabil vi s-a spus de multe ori că cel mai bun remediu este prevenirea. Ei bine, acesta este și cazul terapiei prin grădinărit. Relația dintre natură și ființele umane este foarte puternică, deoarece ne-am născut în simbioză cu ea. Fiind în legătură cu solul, plantele, florile și verdeața, în general, mai mult decât a fi un remediu bun, este de asemenea considerat ca un vaccin eficient împotriva stresului.
Medicii ne recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi, în timp ce Fundația Danish Heart recomandă parcurgerea a 10.000 de pași pe zi. Conform campaniei Count-Your-Steps realizată de Dansk Firmaidrætsforbund, munca de o jumătate de oră în grădină este echivalentul a 3.620 de pași. Trebuie să stii ca mișcarea este benefică pentru sănătate și combate stresul.

Am văzut prin câte moduri grădinăritul poate combate stresul. Alege să-l practictici și vei avea numai de câștigat. Încercă să găsești frumusețe și armonie în grădinărit și în tot ce faci. Tot ce faci cu plăcere produce plăcere și un sentiment de bunăstare.
Grădinăritul poate fi calea ta de ieșire, de evadare din rutina ta de zi cu zi, din multitudinea zilnică de sarcini.
Grădinăritul te încetinește, te apropie de Pământ și de ritmul său unic.
El nu are concurență, nu se grăbește, nu are termene și nu are stres.
Lasă-te purtat de ritmul Pământului prin grădinărit și vei avea doar de caștigat.
Grădinăritul este o adevărată terapie antistres.

Lasă un răspuns