Plantele perene sunt acele, căror partea baza iernează, iar din rădăcină se formează o plantă nouă de la an la an. De obicei înfloresc odată pe an iar în restul periodei decorează cu frunzișul. Grădinile cu flori peren sunt ușor întreținute și dă un aspect natural.
Avantajele grădinilor cu plante perene:
- Întreținere ușoară
- Iernează fără probleme, și reînnoiesc din rădăcină
- Aspect natural
Iată care sunt pașii de parcurs pentru a planta astfel de plante!
- Hidratarea
Se imersează planta în apă, cu ghiveci cu tot, timp de 2-3 minute, după care se îndepărtează ghiveciul cu grijă, fără să rănim rădăcinile.
- Săparea
Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 15x15x20 cm (lungime x lățime x adâncime).
- Plantarea
Adâncimea de plantare trebuie facut așa fel, ca nivelul solului sa fie identic ca celui din ghiveci. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) tasând ușor ca pământul să se așeze bine în jurul balotului. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.
4. Fertilizarea
Înainte de udare pământul se fertilizează cu îngrășământ complex NPK.
5. Udarea
În groapa de plantare parțial umplută se toarnă aproximativ 4-5 litri de apă, care va ajuta la o aderență mai bună între sol și balotul plantei.
6. Tasarea pământului
După ce apa a pătruns în rădăcini, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasează ușor.
Mulcirea (opțională)
Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale uscate de origine vegetală, (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.
Dacă ai parcurs toți pașii recomandați, nu-ți rămâne altceva de făcut decât să urmărești creșterea plantei și să te bucuri de frumusețea sa.
Succes în grădinărit!