Plantarea viței de vie cultivat în ghiveci

You are currently viewing <strong>Plantarea viței de vie cultivat în ghiveci</strong>

O cultură cu totul specială, vița de vie, merită o atenție pe măsură. Îți arătăm într-un articol complet tot ce trebuie să știi despre plantarea viței de vie cultivat în ghiveci astfel încât să ai o producție considerabilă.

Avantajul plantelor cultivate în ghiveci este:

  • se pot planta oricând
  • șansa de prindere este maximă
  • plantele sunt mai dezvoltate
  • intră în rod mult mai curând

Plantarea viței de vie pas cu pas:

  1. Hidratarea

Se imersează planta în apă, cu ghiveci cu tot, timp de 2-3 minute, după care se îndepărtează ghiveciul cu grijă, fără să rănim rădăcinile.

  1. Săparea

Pentru dezvoltarea optimă a rădăcinilor trebuie acordată o atenție mare dimensiunii gropilor. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapă: 40X40X50 cm (lungime x lățime x adâncime).

Sfaturi și recomandări: Dacă vrei să faci o treabă profesionistă, se recomandă ca gropile să fie pregătite cu 1-2 luni înainte de plantare pentru a activa microflora din sol şi pentru aerarea pământului.

  1. Plantarea

Adâncimea de plantare trebuie facut așa fel, ca nivelul solului sa fie identic (sau 3-5 cm mai jos) ca celui din ghiveci. Groapa se umple cu pământ fertil (îmbogățit cu mraniță) tasând ușor ca pământul să se așeze bine în jurul balotului. Acest proces se repetă până ce gropa se umple în proporţie de 90%.

  1. Fertilizarea

La pământul scos din groapă se va adauga cca. 40 de grame de îngrășământ complex (NPK) apoi se amestecă până la omogenizare.

  1. Udarea

În groapa de plantare parțial umplută se toarnă aproximativ 5-7 litri de apă, care va ajuta la o aderență mai bună între sol și balotul plantei.

  1. Tasarea pământului

După ce apa s-a infltrat, se completeză groapa cu pământ fertil până la nivelul original al terenului și se tasază ușor pământul, fixând vița în poziție dreaptă.

Mulcire (opțională): Mulcirea presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală, uscată (iarbă, paie, rumeguș, frunze, scoarță) pentru menținerea umidității în sol și împiedicarea creșterii buruienilor.

  1. Tutorarea

Fiecare viță are nevoie de un tutore pentru ca aceasta să crească drept şi să nu fie îndoit de vânt sau de zăpadă.

Atât pentru început;  dacă vrei să afli mai multe trucuri referitoare la cultivarea și întreținerea viței de vie, urmărește blogul 

Secretul grădinarului!

Lasă un răspuns