Producerea răsadurilor de roșii reprezintă o metodă tot mai utilizată de iubitorii de grădinărit.
Producerea răsadurilor nu este o operațiune grea dacă veți ține cont de o serie de factori cum ar fi regimul de lumină, apă, substanţe minerale și de temperatura optimă din fiecare etapă.
Primul pas în producerea răsadurilor este stabilirea datei de semănat. Aceasta trebuie să o calculăm în funcție de perioada estimată pentru plantarea în grădină, perioadă în care temperatura solului trebuie să atingă și chiar să depășească 12°Celsius, lucru care se întâmplă de regulă spre sfârșitul lunii aprilie – prima decadă a lunii mai.
Așadar, știind că vârsta la care răsadul de roșii este bun de plantat se situează între 55-60 de zile (calculate de la semănat), veți putea calcula și data la care este bine să porniți producerea răsadurilor.
Dar haideți să începem semănatul!
Luați seturile de răsadnițe de la Yurta, care au tot ce-ți trebuie pentru producerea răsadurilor, adică răsadnița prevăzută cu capac transparent, pastile Jiffy și semințe.
Pentru început poziționați pastilele Jiffy în compartimentele răsadniței și udați abundent cu apă. După expandarea pastilelor, semințele se pot semăna în ele, iar răsadnița așezată la lumină la temperatura camerei (18-25˚C), se acoperă cu capacul transparent și aerisitorul închis.
În primele zile vom urmări destul de insistent regimul de temperatura pentru micile răsaduri. După semănat, semințele de tomate răsar atunci când temperatura solului este mai mare de 10-12°C, însă optim pentru germinare este ca substratul să aibă o temperatură de 24-25°C. La temperatura optimă și o umiditate de 70% semințele ar trebui să germineze în 5-7 zile.
Temperatura este foarte importantă, pentru că la temperaturi scăzute semințele germinează mai greu iar la temperaturi mai mari plantele răsar mai devreme, dar sunt firave și sensibile la boli.
Zilnic trebuie sa aerisiți tăvile prin ridicarea capacului transparent, altfel pe substrat o să vedeți cum încep să se dezvolte mucegaiuri. După răsărirea plantelor se îndepartează definitiv capacul de pe tăvițe. Acum este posibil ca din cauza aerului uscat cuticula seminței să se țină încă de frunzulițele cotiledonate sau să le țină lipite. Stropiți ușor plantele și cojile semințelor vor cădea.
Imediat după răsărirea plantelor, temperatura trebuie redusă la 18-20° C ziua și 15-16°C pe timpul nopții, pe o perioadă de 2-3 zile, apoi va fi menținută în intervalul 20°C – 22°C. Procedând așa, energia plantei este canalizată pentru dezvoltarea rădăcinii și se previne alungirea răsadului. Între zi și noapte este bine să existe o diferență de temperatură de 5°C. În condiţii normale de îngrijire, primele frunze adevarăte apar cam la 8-12 zile de la răsărire. În această perioadă se recomandă și un îngrășământ pentru înrădăcinare pentru a stimula dezvoltarea rădăcinilor. Boala cea mai des întâlnită în această etapă de dezvoltare a plantelor este căderea răsadurilor, favorizată de temperatură și umiditate ridicate.
Un factor foarte important în dezvoltarea răsadurilor este udarea acestora. Udarea se face întotdeauna cu moderatie și cu apă la temperatura camerei. Dacă aveți posibilitatea este foarte important să folosiți apă de ploaie sau zăpadă topită. Dacă folosiți apă de la robinet trebuie să știți că o puteți folosi doar după ce ați lăsat-o o zi la temperatura camerei, pentru sedimentarea sărurilor și evaporarea clorului. De importanță majoră este și modul de udare. Trebuie să udați doar când substratul este zvântat, adică în medie la 3 –4 zile. Apa se adaugă în tăviță gradat și se completează pe măsură ce este absorbită de substrat. Apa nu trebuie să stagneze în tăviță și nu se recomandă nici udarea în ploaie, cu stropitoarea, în acest fel fiind facilitată apariția bolilor fungice (produse de mucegaiuri).
Repicatul răsadurilor sau rărirea acestora. Repicatul răsadurilor se face la 10 zile de la răsărire, mai exact la apariția primelor frunze adevarăte. Important este ca înainte cu o seară de repicare substratul să se ude bine astfel încât plantele să se separe cu grijă pentru a nu afecta rădăcinile.
Pentru repicat se folosește un amestec format din turbă 50%, mraniță 25% și pământ de țelină 25%, cu adaos de azot, fosfor și potasiu precum și recipiente mai mari care să permită dezvoltarea armonioasă a rădăcinilor pană la plantarea la locul final. După repicat plantele se udă și se umbresc ușor, scăzând și temperatura, pentru a preveni ofilirea plantelor.
După repicare o importanță deosebită trebuie să acordăm hrănirii acestora. Se hrănesc cu soluții echilibrate și special create pentru culturile de legume. Recomandăm produsele cât mai naturale și cu substanțe ușor asimilabile. Un produs extrem de eficient și prietenos cu natura este Biohumusul universal de la Agrecol care este un îngrășământ lichid mineral-organic sau Ingrășământul organic pentru legume de la Agrecol care este produs doar din ingrediente naturale.
Am ajuns aproape la finalul producerii răsadurilor dar mai trebuie realizată o etapă importanta pentru dezvoltarea lor armonioasă și pentru a produce culturi rezistente și bogate. Etapa se numește călirea răsadurilor. Este o etapă foarte importantă pentru obținerea de răsaduri de bună calitate și constă în obișnuirea treptată a răsadului cu noile condiții în care va continua să crească din momentul în care ajunge în grădină.
Pentru călirea răsadurilor, cu două săptămâni înainte de data plantării în grădină, este obligatorie scoaterea răsadurilor afară, pentru perioade scurte, la început, și apoi pentru perioade din ce în ce mai lungi. Deci, în prima zi veți scoate răsadurile doar pentru 2 – 3 ore și într-un loc umbrit. Atenție. Acest lucru este posibil într-o zi în care temperatura este de peste 12°C. Încet-încet, expuneți plantele și la soare, dar treptat, puțin câte puțin, astfel încât după 2-3 zile să puteți ajunge la o jumătate de zi de expunere la soare. Încercați să așezați răsadurile într-o poziție estică, expunându-le soarelui de dimineață care este mai blând decât cel de la miezul zilei.
După o săptămână răsadurile ar trebui să fie destul de obișnuite pentru a rezista la soare întreaga zi. În ultimele zile lăsați răsadurile afară și peste noapte, eventual protejate cu folie.
În final, după 55-60 de zile de la semănat, plantele ajung la înălțimea de 10-15 cm și au 4-5 frunze bine dezvoltate. Acesta este momentul când, în funcție și de temperaturile exterioare, plantele pot fi transplantate în grădină.
Răsadurile de tomate vor fi plantate, mai adânc în sol, până în apropierea primei frunze adevărată deoarece pe suprafaţa tulpinii se generează rădăcini adventive.
Succes în grădinărit!