Lucrări în grădină/livada pentru luna martie

You are currently viewing Lucrări în grădină/livada pentru luna martie

Lucrări de sezon, luna martie în grădină

Calendaristic vorbind, a sosit primăvara. Vremea ne mai poate surprinde cu o ninsoare trecătoare sau un ger mai aspru, dar zilele devin tot mai lungi și iată ne apropiem de sezonul cald. Veste bună pentru iubitorii de grădinărit, a sosit timpul lucrărilor în grădină!

Iată pe scurt cu ce începem luna martie:

  • curățarea grădinii, adunarea resturilor vegetale
  • plantarea sau transplantarea arborilor și arbuștilor și a speciilor floricole
  • efectuarea tăierilor de primăvară a pomilor, arbuștilor, a trandafirilor și viței de vie
  • tratament fitosanitar, prevenirea sau combaterea dăunătorilor
  • fertilizarea

Curățarea grădinii

Imagini pentru spring clean garden

 Să dăm un aer proaspăt grădinii noastre prin strângerea frunzelor, a florilor trecute și a ramurilor uscate. Dacă avem posibilitatea de a composta resturile vegetale, așa să facem. După o informare prealabilă asupra vremii putem să dezmușuroim trandafirii și arbuștii sensibili la ger și putem deja să adunăm plasele sau foliile protectoare.

Plantarea sau transplantarea

Primăvara este ideală pentru plantarea unor noi plante în grădina noastră, dar este important să ne asigurăm înainte ca solul să nu fie înghețat și să nu fie îmbibat cu apă stagnantă. Pentru plantarea trandafirilor și a viței de vie, asta este perioada optimă.

Imagini pentru faiskola gyoker

Exemplarele cu balot se pot planta în orice perioadă a anului (cu condiția să fie udate mai des), însă plantele cu rădăcină nudă este bine să fie plantate cât mai repede posibil. Odată cu încălzirea vremii, plantele încep să transporte sevă către muguri pentru dezvoltarea frunzelor sau florilor. Acesta necesită o mare parte din umiditatea depozitată, ducând la uscarea rădăcinilor.

În funcție de prognoza meteo putem să începem plantarea bulbilor de gladiole. Dacă le plantăm eșalonat până la începutul lunii mai, ne vom bucura de splendoarea lor pe o perioadă mai lungă.

Imagini pentru transplantare arbori

Dacă starea vremii ne permite, spre sfârșitul lunii putem să mutăm arborii și arbuștii. La exemplarele mai dezvoltate se propune pregătirea plantelor înainte de mutare. Această lucrare constă din săparea unui șanț îngust în jurul plantei, tăierea rădăcinilor pentru a încuraja ramificarea acestora și obținerea unor rădăcini care absorb apa mai eficient. Astfel toamna următoare le vom putea muta liniștit. Pentru puieții mai mari de obicei se utilizează utilaje speciale de transplantat arbori.

Tăierile de primăvară

În general, primăvara înlăturăm părțile uscate, afectate de ger sau dăunători și ajustăm vârfurile cu 20-50 cm. După instalarea temperaturilor mai blânde putem începe să tundem pomii și arbuștii. Excepție fac arbuștii care înfloresc timpuriu, ele se tund doar după înflorire, de ex. ploaia de aur (Forsythia x intermedia). Arbuștii fructiferi suportă tăieri mai severe. La tăiere, trebuie să avem în vedere luminarea coroanei sau a tufei și întinerirea permanentă a plantei. La arbuști, înlăturăm creșterile de 3-4 ani, scurtându-le păstrând 2-3 muguri de la bază. Tăierile generoase a ramurilor tinere stimulează noile creșteri.

https://s3-eu-west-2.amazonaws.com/beardsworths-site/wp-content/uploads/20181120114602/berberis-thunbergii-atropurpurea.jpg

Gardul viu din Berberis sp. de regulă se tunde la începutul primăverii și tunderea se repetă vara. Tăierile constau în scurtarea uniformă a ramurilor la un nivel predefinit, avantajând astfel ramificarea. Atenție, gardul viu plantat în luna în curs trebuie neapărat tuns sever dacă dorim să obținem un aspect bogat.

La caprifoi este de ajuns să-l tundem o dată la 3-4 ani pentru revigorarea și luminarea plantei. Câteva creșteri le putem scurta la 30-40 cm de sol, astfel vom încuraja răsărirea de lăstari tineri de la bază.

Lucrările de tăiere la clematite se execută de regulă primăvara, dar trebuie să fim atenți la particularitățile soiului pe care deținem. Dacă avem soiuri cu înflorire timpurie, de primăvară, nu ne atingem de ele, dar dacă avem soiuri cu înflorire mai târzie, de vară, acestea le tăiem la aproximativ 50-60 cm deasupra solului.

Speciile care înfloresc primăvara se taie de regulă după trecerea florilor. Așadar la magnolia și liliac îndepărtăm ramurile uscate sau cele afectate de ger, dar în rest nu intervenim cu foarfeca. În această categorie se enumeră și hortensia, pe care în martie doar o curățăm de frunzele și creșterile uscate.

Tratament fitosanitar

Aplicarea anumitor tratamente fitosanitare este esențială pentru a avea o livadă cu pomi roditori, o grădină cu plante sănătoase. Prevenirea apariției unor boli sau dăunători este întotdeauna mai bună decât tratarea propriu-zisă.

Fertilizarea

Imagini pentru fertilizare pomi

Dezvoltarea armonioasă a plantelor depinde foarte mult de lucrările de tăiere, de udarea corespunzătoare, dar și de fertilizarea echilibrată. Nutriția plantelor prezintă particularități specifice în funcție de specie sau d e soi. La administrarea îngrășămintelor trebuie să avem în vedere și tipul de sol, deoarece de exemplu solurile grele au capacitate mult mai mare de reținere a elementelor nutritive decât cele nisipoase. În această perioadă, caracterizată prin umflarea și desfacerea mugurilor, se recomandă aplicarea fertilizanților cu conținut moderat de azot, fosfor și potasiu. Putem folosi deopotrivă îngrășăminte organice sau sintetice.

Lasă un răspuns